Selma Spa
Boka nu
EN
Superior Läs mer
Boka rum
Till garanterat bästa pris Boka nu
Konferens
Boka möte
Selmaspa blog - 23 okt. 2020

Mat ska vara vara god och göra gott

Mat – en källa till njutning, glädje och (smak-)upplevelse. Men mat är också energi, byggmaterial och viktigt för din återhämtning och hälsa. Att äta är socialt och är tid för att stanna upp. Så här borde det åtminstone vara. 

 

Vi har alla ett förhållande till mat. Själv njuter jag av mat i alla former och försöker äta varierat, nyttigt, gott och efter säsong. Jag vet vad jag mår bra av att stoppa i mig och försöker prioritera just det. Lyckas jag alltid? Självklart inte. Och det är, enligt mig, en del av ett sunt förhållande till mat (och till livet i stort) – att våga misslyckas. Att sitta där och äta lite för mycket glass en kväll mitt i veckan (eller vad nu din frestelse består av) och inte behöva ha dåligt samvete för det. 

Det kanske kan tyckas som en konstig inledning på mitt första inlägg om mat. Att det är ok att sitta och äta glass mitt i veckan utan att må dåligt över det. Borde jag inte predika nyttig mat, hylla grönsakerna och att ta hand om sin kropp? Jo absolut, men förhoppningsvis består inte alla vardagar av glass och jag tror att det är viktigt med en kravlös, nyfiken och lekfull inställning till mat. Så länge som kravlösheten kommer ifrån en medvetenhet om vad som är bra för dig och vad som är mindre bra så kan du göra medvetna och kloka val. Och så länge du gör bra val för det mesta så är det ok att falla för frestelsen ibland. 

För även om jag tror på att äta hälsosamt och det jag vet är bra för min kropp så måste vi också tillåta oss att njuta. Det måste finnas utrymme att gå utanför planen, att för en stund låta njutningen ta överhanden. Att inte fundera på om det jag just nu stoppar i mig är optimalt för min kropp. Att njuta är också en del av livet och att hela tiden försöka leva perfekt kan i sig vara en källa till stress. 

Njutning är en del av återhämtningen, energi investerad i morgondagen.

Nyttigt är gott och gott kan vara nyttigt

Är det så att nyttigt alltid är mindre gott och njutning alltid måste förknippas med onyttigt? Absolut inte, säger jag! 

Mat är så mycket på samma gång och det ena behöver sällan utesluta det andra. Våga prova nya råvaror, testa nya recept och du kommer upptäcka nya smaker och inse att det du tidigare ratat mycket väl kan vara gott. Det du aldrig tidigare smakat kan vara en favorit i morgon. Låt dina nya upptäckter och din nyfikenhet ge dig ett rikare liv som omfattar mer, inte mindre. 

För mig är det viktigt att ha en nyfiken inställning till mat och att försöka förenkla min matlagning – utan att förlora det nyttiga eller det goda (recept i framtida inlägg…). För hur det än är så lagas den mesta maten i vardagen. Ofta mitt emellan jobb och aktiviteter, saker som har blivit viktigare än att laga mat. Viktigare än att ta oss tid att fundera på vad vi mår bra av att äta och göra upp en plan för hur vi ska lyckas med det. 

Därför blir vi stressade över maten och spenderar mindre och mindre tid på att faktisk laga mat. Att äta går också snabbare och snabbare. Vi tar nåt i farten. Maten har (i många fall) blivit ett nödvändigt moment som tar tid och gör oss frustrerade. Att handla mat är också stressigt. 

Restaurang Smak

Att laga och äta mat borde vara en källa till njutning, tid för återhämtning och tid för reflektion. Inte ytterligare en källa till stress. Maten borde få ta längre tid att både äta och att laga. Maten innehåller byggstenar som kroppen behöver, den ger bränsle, fyller på reserverna och låter dig inte bara återhämta dig utan förbereder dig för nästa äventyr. Att äta tillsammans är det perfekta tillfället att sitta ner och prata. 

Gör medvetna val. Ta tillbaka lusten över att laga mat och kontrollen över vad du stoppar i dig. Våga prioritera det som du vet att din kropp mår bra av. Säg nej (eller ibland) till det du innerst inne vet att du inte behöver. Börja med små steg och skapa små vanor som är hållbara i vardagen. Hur du gör detta kommer vi återkomma till i kommande inlägg. 

På Selma Spa ska du inte behöva kompromissa mellan gott och nyttigt. Noga utvalda råvaror, en stor portion medvetenhet och omsorgsfull tillagning är receptet på att få fram de bästa smakerna. Lokalt förenas med det internationella och skapar unika smakupplevelser där säsongen styr menyn. 

Det är ingen slump att vår restaurang heter Smak.

 

Vad är ditt förhållande till mat?

Selmaspa blog - 30 dec. 2020

2021 – hur vill du att det nya året ska se ut för dig?

Årets sista dag närmar sig och överallt summeras året i diverse krönikor. Många kommer att konstatera att det varit ett skitår och på samma gång hålla tummarna för att 2021 blir ett bättre år. Att allt får återgå till det normala. 

Tänk om det normala inte är eftersträvansvärt? Jag tror i alla fall inte att det är hållbart. 

Som person försöker jag alltid se positivt på saker, det är nämligen ytterst få saker som blir bättre av att gnälla och älta. Låt oss ändå börja med att konstatera att 2020 kommer att gå till historien som ett otroligt jobbigt år. Alla som läser detta vet vad pandemin fört med sig och det har varit ett tufft år. Många har drabbats på olika sätt och många har dött. 

Jag är också en person som är nyfiken, försöker vara medvetet närvarande och funderar ofta på hur jag kan göra saker annorlunda för att de ska bli bättre. Med den inställningen skulle jag säga att 2020 har varit varit en väckarklocka, ett startskott och kan vara den perfekta chansen till en nystart. 

Den här bloggen handlar om att ta vara på livet, att se det stora i det lilla och att leva ett hållbart liv. Inte minst för egen del, men också i ett större perspektiv. Mycket av det jag skrev i mitt allra första inlägg är väldigt passande att ta upp här igen. Då pratade jag om att få en nystart och jag skrev att vi måste hitta en balans mellan aktivitet och återhämtning, vi behöver stanna upp och fundera på hur vi verkligen vill leva våra liv. Den här balansen är det tyvärr många som saknar idag.

Vad vill du ha mer av i ditt liv och vad vill du skala bort? Vad skulle göra dig lycklig? 

 

En nystart börjar med att ifrågasätta

Jag förstår att det finns en risk att det kan uppfattas provocerande att säga att 2020 varit en väckarklocka. Det innebär att jag kritiserar sättet vi lever på idag. Låt mig få citera mig själv från första inlägget:

“…en nystart handlar till viss del om att våga ifrågasätta nuet för att hitta balansen i morgon.”

Så vad är det vi behöver ifrågasätta idag för att leva annorlunda i morgon? 

I ett större perspektiv kan det vara en sån sak som att vi lever över jordens resurser och i det lilla en sån enkel sak som att julen vi firade i år faktiskt blev en bättre jul. Det normala ifrågasattes och vi tänkte om och tänkte nytt. Jag har pratat med bekanta som säger att det var underbart att bara fira med sina barn istället för 25 personer från hela släkten. Det stora finns i det lilla, det avskalade och i möjligheten att vara närvarande. Det gör att vi kommer närmare varandra, har tid att prata och umgås istället för att sköta logistik med mat, disk och julklappar. 

En annorlunda jul blev en bättre jul för många.

 

Årets nyårslöfte – ett rikare liv

Nyårsafton är av traditionen redan en nystart för många. Åtminstone tänker de sig det. Olika löften basuneras ut och nästa år ska det sannerligen bli ändring. En månad senare är de flesta tillbaka i samma mönster igen, livet rullar på som vanligt och nystarten kom liksom av sig innan den ens börjat. I år igen, fram till nästa nyår. 

I år vill jag att du ger ett annorlunda löfte när du står där med champagnen i glaset på nyårsafton. Ta din nystart på allvar och låt det inte bli nåt som du slentrianmässigt lovar varje nyår, och sen inte klarar av att hålla. 

Ge dig själv nyårslöftet att du ska starta DIN resa mot ett rikare liv. 

Jag skrev om ett rikare liv i ett tidigare inlägg och vad ett rikare liv innebär för dig vet bara du. Att ta reda på det kan ibland vara lite knepigt, omtumlande och kräver mer av dig än att lova att du ska träna mer eller äta mer vegetariskt. Men det kommer att vara värt det. 

När nyårsdimman lagt sig avsätter du ordentligt med tid för dig själv (kanske åka till ett spa…). Sen gör du såhär:

  1. Ta reda på var du står idag och hur ditt liv ser ut. Gå igenom alla områden i livet och var ärlig, skönmåla inte utan säg sanningen. Detta är ett viktigt steg för att ta sig vidare. 
  2. Lägg undan det du nyss skrev. Teckna nu en bild av hur du vill att ditt liv ska se ut, helt fritt ifrån hur det ser ut idag. Du ska alltså inte skriva att du vill ha mer eller mindre av nåt för du jämför du med det du har idag. 
  3. Hitta sammanhang (fysiska eller digitala) med människor som är där du vill vara eller är på väg att nå dit. Omge dig med de som ligger steget före dig. Lär dig av andra, inspireras och ta hjälp om det behövs

Min känsla är att många står inför en nystart i någon form. De har insett att de inte behöver eller vill gå tillbaka till det som var tidigare. För vissa blir det stora förändringar, för andra lite mindre. 

Dela gärna med dig av hur du vill att ditt 2021 ska bli, vem du vill vara och hur du vill att ditt liv ska se ut. 

Gott nytt år!

 

Selmaspa blog - 24 dec. 2020

Låt det bli en God Jul i år

Årets största högtid står för dörren och sällan har den väl varit mer efterlängtad än i år. Efter ett år med pandemi, restriktioner och social distansering är behovet stort av att få träffa nära och kära. 

Vi längtar efter att allt ska bli som vanligt igen. 

Som alla redan vet så blir inte heller julen så som vi förväntar oss att den ska vara. Den blir inte som vanligt. Vi uppmuntras att inte samla hela tjocka släkten utan vi får fira med de som vi träffar till vardags. Normen är att inte vara fler än 8 personer. 

Jag ska inte bli långrandig dagarna innan jul men vill såklart önska alla en riktigt god jul. För det kommer att bli en god jul i år, om du låter det bli det. Ja, det är faktiskt mycket upp till dig hur din jul blir. 

Jag har tidigare skrivit att om du bara tar chansen så kan en annorlunda jul bli till en bättre jul.  Men det är upp till dig. Sänk kraven och förväntningarna och njut av det du får göra och låt inte det som du inte får göra förstöra stämningen. 

Fundera ett varv eller två extra på vad du ska ge bort i julklapp. Fundera på vad du själv helst av allt önskar dig. Ställ dig frågan om tid är den perfekta julklappen. Både att ge och att få. Det fina med att ge bort tid är att du på samma gång får tid av den som du ger din tid till.  

Tid är en fantastisk resurs – använd den väl. Var rädd om den så du slipper sitta och ångra vad du gjorde med den. Detta gäller inte minst i en tid likt den vi lever i idag. 

 

Använd tiden till att skapa en god jul för dig och de du håller kär. 

 

God Jul!

 

Selmaspa blog - 21 dec. 2020

Lever du ett liv du inte vill ta ledigt från?

Tänk dig ett liv där allt du gör har en mening, en avsikt och ger dig en känsla av du lever det liv du vill leva. Tänk att du vaknar varje dag och ser fram emot det du ska göra just idag och att du är nyfiken på det du ska lära dig idag, människorna du ska träffa, diskussionerna du ska ha och tankarna du kommer att tänka. Håll tanken och känn efter hur det skulle vara att leva ett liv där du har överflöd av tid, energi och pengar och du har frihet att forma din dag så som du vill ha den. Det skulle vara att leva ett rikt liv. 

 

Är du nöjd med ditt liv?

Det är en ganska otäck fråga att ställa sig för den kräver att du har mod att känna efter på riktigt. Du måste se på allt du har och våga ifrågasätta saker som du vanligtvis tar för givet. Åtminstone om du vill vara ärlig mot dig själv, och förhoppningsvis är svaret ja – du är nöjd med ditt liv.  

Låt säga att du kommer fram till att du inte är nöjd med ditt liv. Vad gör du för att ta ditt liv i den riktningen du egentligen vill?

Precis de här frågorna har jag ställt till mig själv de senaste åren och det har fört med sig en del förändringar. För jag var inte nöjd med det liv jag levde. Jag behövde göra förändringar, och gör fortfarande, för att ta mig närmare det liv jag verkligen vill ha. Ett liv jag är nöjd med och som gör mig lycklig och rik (inte nödvändigtvis på pengar). 

Jag tror att vi alla kan forma våra liv så som vi vill ha dem. Om vi verkligen vill och är beredda att göra jobbet som krävs. 

 

Ett rikare liv

En annan som tror att vi har förmågan att designa våra egna liv är Charlie Söderberg. Han är nog mest känd som TV-profil efter program som Lyxfällan och Plus för 10-15 år sedan men är så mycket mer. Jag hade förmånen att få intervjua Charlie häromdagen för en reportagserie som ska handla om “Ett rikare liv”. 

Det var nämligen Charlie Söderberg och hans kollegor/vänner som först introducerade mig till begreppet “ett rikare liv”. I podden “Rikedomspodden” diskuterar de allt som de tycker gör livet rikare och i utbildningsföretaget Balansekonomi är det precis det som kursdeltagarna får – ett rikare liv. Jag ska återkomma till det i senare inlägg, men mycket handlar om hur du ser på och använder resurserna tid, energi och pengar. 

Rikedomspodden har hjälpt mig sätta ord på tankar jag redan hade men inte kunna formulera till ordentliga meningar eller göra till handlingar. Det i sin tur har hjälp mig att ta beslut i mitt liv som tagit mig närmare dit jag vill vara. Efter samtalet med Charlie så hände samma sak igen.  

 

Livet kommer att förändras

Det var framförallt två saker som verkligen föll på plats. Idéer som jag själv delvis redan lever efter men inte klarat av att formulera på ett bra sätt. Det är fortfarande samma tankar, fast annorlunda, sedda från ett annat håll och det är otroligt berikande att ha de samtalen. 

Det första vara att designa ett liv man inte vill ta ledigt från. Det vill säga ett liv som inte bara handlar om att överleva vardagarna i väntan på helgen, semestern och annan ledighet. Det är så jag försöker leva men Charlie satte ord på den livsstilen. 

Det andra var att vi kan vara säkra på att de liv vi lever om 10 år inte är exakt samma liv vi lever idag. Livet förändras och den stora frågan är om du är med och påverkar förändringen eller om du bara låter livet hända. Kör du bilen eller sitter du i baksätet?

Det kan tyckas som två ganska obetydliga uttalanden men om du låter dem sjunka in så är de väldigt kraftfulla. Om du nu kommer på dig själv med att inte leva det livet du vill så kan du välja att starta en förändring. För att ta till ytterligheter kan du välja att göra stora förändringar på en gång eller använda dig av “lilla stegets kraft” för att sakta men säkert forma ett liv du inte vill ta ledigt ifrån. Jag har använt båda metoderna. 

Det här blev ett långt inlägg men jag ska hinna med några slutord också. 

I en tid där de allra flesta lever sina liv på samma sätt så kan det vara extra svårt att göra de där förändringarna som du innerst inne vet att du vill och behöver. Du bryter inte bara med din egen livsstil utan ifrågasätter kanske också andras. Att vara riktigt sann mot sig själv och designa det liv du själv vill ha kommer många gånger handla om att göra saker som går mot strömmen. Vill du inte ha ett likadant liv som alla andra så kan du heller inte tänka och göra som alla andra. 

 

Hur skulle ett liv du inte vill ta ledigt ifrån se ut?

 

Selmaspa blog - 17 dec. 2020

Äntligen har jag hittat den perfekta julklappen

Vi letar alla efter den – den perfekta julklappen. Presenten som mottagaren direkt blir glad av, som får dem att känna sig uppskattade och speciella. En gåva som visar att du genuint bryr dig om den du ger den till. 

 

Jag har hittat den perfekta julklappen…

Det var när jag skulle komma på en födelsedagspresent till en väldigt god vän förra året som jag kom på det. Då skrev jag så här till henne: 

“ Självklart vill jag vara med och fira dig på din 39-årsdag, men av mig får du inget paket. Du får ingen fysisk sak som blir liggande och stjäl plats och energi. Istället ska du få det jag värderar mer och mer, något som vi alla borde bli bättre på att ge varandra. Något som vi alla alltid vill ha mer av men som vi alla verkar ha så svårt att hitta men, som när vi hittar den, kan fylla med precis vad vi vill. Det är något som vi alla har begränsat av och som vi alla därför borde göra vårt bästa för att få ut det mesta av när vi väl har det. Att säga nej oftare eller att helt enkelt leva minimalistiskt kan vara två sätt att få mer av det.

Min födelsedagspresent till dig är TID.” 

 

Att ge bort tid kräver din närvaro

Tid, tänker du. Kan man ge bort det? Självklart, säger jag!

Vid första tanken kanske det låter som en konstig present men faktum är att den går att använda på lite olika sätt. Du kan se det som att du ger av din tid till någon du tycker om, och att hen får välja vad hen vill använda den till. Ni kan sitta ner och prata, ta en fika, spela yatzy, äta lunch, äta popcorn, spela bowling, ha en bokanalys, lyssna på 80-talsmusik eller ta en promenad. Poängen är att det är mottagaren som bestämmer. 

Det enda du som ger julklappen tid måste lova är att vara 100% närvarande. 

Hm, här kommer då utmaningen med den här julklappen – att vara närvarande. Det är nämligen något jag upplever att allt färre klarar av att vara. Åtminstone under en längre tid. Tankarna är alltid någon annanstans och de flesta har inte ro i kroppen att vara närvarande, att fokusera på en sak eller en person. Ett pling eller ett surr från mobilen förflyttar din närvaro till frånvaro istället för här-och-nu-varo. Din koncentration riktas till någon (eller något) som inte befinner sig i samma rum som du. 

Äkta närvaro innebär att rikta all uppmärksamhet mot den du har framför dig. Det är något av det bästa du kan ge till någon du bryr sig. Klarar du av det? Klarar du av att strunta i sms, sociala medier och andra notiser från mobilen?

 

Respektera andras tid

Ok, jag fattar att man inte kan ge bort tid rent fysiskt. Vi har alla redan lika mycket tid, ingen har mer eller mindre än 24 timmar per dygn. Frågan är vad vi gör med den, och det är det som är hemligheten (eller baktanken) med själva presenten – att börja se tid som en resurs. En resurs som inte är obegränsad och det är upp till dig att avgöra vad du gör med den tiden du har fått. 

Att börja se tiden som en resurs (som du bland annat kan ge bort) är ett första steg till att också värdesätta tid. Din och andras tid blir värdefull och du lär dig respektera andras tid. Du blir uppmärksam på hur du använder din tid. Att vara närvarande med den du har framför dig är att visa respekt för hens tid. Att rikta uppmärksamheten mot mobilen visar direkt att något annat förtjänar din tid mer än den du har framför dig just nu. 

Att ge bort tid är klimatsmart, tar ingen plats, kostar ingenting sett till resursen pengar men har ett högt värde för oss som värdesätter relationer högre än saker på en hylla och kan räcka fram till nästa jul. Kanske för evigt. Att börja ge bort tid kan bli starten på nya relationer och djupare vänskap. 

 

Vem vill du ge din tid till?

Selmaspa blog - 4 dec. 2020

Ta chansen: Låt en annorlunda jul bli till en bättre jul

Förberedelserna inför jul har börjat. Fönster fylls av ljusstakar och stjärnor och någon har bytt gardiner. En flera veckor lång väntan har tagit sin början med julkalendrar som det yttersta beviset på att doppardagen nedräkningen har startat. Och det är inte bara barnen som ser fram emot vår största högtid. Även många vuxna längtar efter ledighet, tid med familj och vänner, god mat, glögg och mysiga stunder inomhus. 

Julen är vår största högtid och förväntningarna är alltid stora. 

“Det blir inte ingen riktig julafton utan snö”, säger någon. “Det viktigaste med julen är att alla får vara tillsammans”, säger en annan medan en tredje menar att “det är viktigt att all julmat är hemlagad”.  “Vad ska jag köpa för julklappar till alla?”, tänker kanske du. 

Ganska snart infinner sig julstressen och julen blev inte så perfekt som vi såg framför oss. Inte i år heller. Besvikelsen över den perfekta julen som inte blev har alltid sin början i dina förväntningar och krav. 

Varför är det så svårt att ha rimliga förväntningar? Kanske är problemet att julen startar så tidigt? I nästan fyra veckor ska vi planera, vänta, längta, köpa, städa, pynta och bygga upp en förväntan kring den perfekta julen. En dröm som sällan blir verklighet samtidigt som sociala medier visar den censurerade bilden av jul – alltid perfekt. Den lugna och mysiga idyllen du ser framför dig byts allt för ofta mot stress och besvikelse. 

Är problemet att vi alltid lägger ribban lite för högt? Jag lever själv efter devisen att “mindre är mer” och det gäller såklart även på julen. 

 

Tänk om, tänk nytt och skapa nya traditioner

Årets jul kommer inte att bli så som vi är vana vid. Med största sannolikhet kommer vi rekommenderas att inte besöka släkt och vänner. Julen får firas hemma och krymper rent fysiskt, men upplevelsen kan faktiskt bli större. 

Kanske är det bra att julen inte blir som vanligt.

Missförstå mig rätt. Det finns inget gott i den pandemi som rasar just nu men den kan faktiskt lära oss ett och annat på vägen. När julen krymper minskar även kraven och förhoppningsvis förväntningarna. 

Gör dig själv en tjänst. Ta chansen, skala ner julen och låt en mindre jul bli en större jul och skippa alla krav. Köp färdiglagad mat, ljusstaken från förra året duger i år också, din klänning likaså och det är ok att du inte hann (prioriterade) att städa ur alla köksskåp. 

En förändrad syn på julen kommer att ge dig något som vi alla vill ha mer av – tid. Använd tiden klokt och stressa inte upp dig över allt du inte får göra. Låt tiden vara en vän och ge dig tid för eftertanke, tacksamhet, återhämtning och tid med de som står dig allra närmast. Ge dig tid för dig själv och det du behöver. Umgås, prata och lyssna, spela spel, läs en bok och gå promenader eller ta ett skogsbad. Eller varför inte att kallbad i en sjö. Ring dem du inte får träffa och berätta att de betyder mycket för dig. Använd digital teknik istället för fysisk kontakt och låt farmor och farfar vara med via Zoom. Byt fysisk närhet mot mental närvaro. 

En annorlunda jul kan bli startskottet för en ny syn på jul. Vem vet, i slutändan kanske det blir den perfekta julen trots allt. 

 

Sen var det det här med julklappar

Hittills har jag medvetet utelämnat mina tankar om julklappar. Faktum är att jag kommer att ägna ett helt inlägg till just julklappar och det får du läsa i nästa vecka. Då kommer du bland annat få ett julklappstips. Det är en julklapp som jag vet alla vill ha mer av och som jag är ganska säker på kommer uppskattas av såväl gammal som ung. Rätt använd kan den julklappen vara den bästa julklappen du någonsin gett någon. Har du riktigt tur är det den här julklappen du får i år. Den visar nämligen att den du fick den av bryr sig om dig – på riktigt. 

Selmaspa blog - 27 nov. 2020

Utmaning: Använd lilla stegets kraft för att skapa hållbara vanor

Idag ska du som läser bloggen få en utmaning. Du ska utmana dig själv och ta det första (lilla) steget mot att skapa en ny positiv vana. Du hittar utmaningen i slutet av det här inlägget och du kan redan nu börja fundera på vad du skulle vilja göra mer av. Men börja med att läsa igenom hela inlägget för att ge dig bästa förutsättningar för att lyckas. 

 

Det handlar om att förstå kraften i de små stegen. 

Att utveckla en ny färdighet eller uppnå ett resultat kräver tålamod. Det räcker oftast inte att öva några enstaka gånger utan det kräver veckor, månader och ibland år av träning för att nå dit vi vill. Det här gäller egentligen oavsett vad det är du vill uppnå och vilken nivå du än befinner dig på när du startar. 

Låt oss ta träning som exempel. Det räcker inte att gå till gymmet en gång och sen är det bra. Det krävs regelbunden träning för att få resultat, du behöver lyfta den där hanteln om och om igen under ganska lång tid för att du ska bli starkare. Det räcker heller inte att löpträna i en vecka och sen tro att du kan springa ett maraton. 

För att det vi vill uppnå ska bli hållbart över tid och ge önskad effekt krävs det att vi formar vanor. En god vana kan vara att göra något förutbestämt varje dag (borsta tänderna), så ofta som möjligt (ta trapporna istället för hissen) eller regelbundet (träna fyra gånger i veckan). 

 

Belöningen kommer efter många små steg

Vanor, tänker du. Det var väl inget revolutionerande i det. Det vet väl alla att det krävs vanor för att uppnå resultat. 

Nä, det är absolut inget revolutionerande i det. Ändå är det väldigt svårt för de flesta av oss. Vi människor verkar nämligen ha svårt att hålla i en aktivitet tillräckligt länge för att den ska bli till en vana. För att det ska bli naturligt att ge sig iväg till gymmet eller sticka ut i löparspåret utan att egentligen tänka på det. Du bara gör det för det är så du gör. Fram till att det har blivit en vana så krävs det väldigt mycket energi och beslutsamhet för att ge sig iväg till gymmet. 

“Felet” som de flesta av oss gör är att vi startar för stort. Vi vill så mycket och vi vill få resultat med en gång. Helst igår. Vi är otåliga och jagar den snabba belöningen istället för att tålmodigt göra jobbet för att få belöningen senare. Vi suktar efter resultatet snarare än att njuta av processen och känslan av att göra nåt litet upprepade gånger som vi vet är bra för oss på lång sikt. Jag har själv gjort det många gånger och startat igång ambitiösa träningsprogram. Inte sällan slutar det med att jag ger upp och istället för att nå ända fram är det enda jag uppnår en känsla av att ha misslyckats. Igen.   

Sen började jag förstå hemligheten bakom lilla stegets kraft.

 

Lilla stegets kraft har gjort mig mer effektiv

Stegen vi tar mot våra mål måste nämligen vara tillräckligt små för att de ska bli av. Ibland så små att de kan ses som banala. Som att göra 5 armhävningar varje dag. Vi måste lita på att de små stegen vi tar upprepade gånger leder till stora resultat på sikt. När vanan har formats är inte steget särskilt stort att istället göra 10 armhävningar per dag i takt med att du blir starkare.  

 Idag använder jag lilla stegets kraft både för min hälsa och för att bli effektivare på jobbet. Jag vet att min kropp mår väldigt bra av att röra på sig. Jag älskar att träna och ta ut mig men allra bäst mår kroppen av att röra på sig lite och ofta. Därför bestämde jag mig för att gå eller cykla så ofta det bara går. Till och från jobbet, affären eller möten. En till synes ganska liten insats men som gör att jag rör på mig mycket mer varje dag och på sikt mår mycket bättre. Det har blivit naturligt för mig att röra på mig så fort jag får tillfälle. Ett litet steg (som jag upprepar ofta) leder till bra resultat på sikt. 

En annan sak jag gör är att alla uppgifter jag bedömer tar mindre än två minuter att slutföra, de gör jag direkt. Tidigare hade jag för vana att skriva upp minsta liten uppgift på långa to-do-lists, vilket bara resulterade i en stress över hur mycket jag hade att göra. Jag insåg att det tar mer tid och energi att skriva ner uppgiften på listan och ha den där än att göra den direkt. Det lilla steget har nu formats till en vana och gjort mig effektivare och mindre stressad. 

Nu till din utmaning: Vad är det minsta steget du kan ta för att komma igång med en ny vana? Dela gärna med dig på vår Facebooksida.

 

 

 

Selmaspa blog - 20 nov. 2020

Lär dig andas och låt andningen skapa ett inre lugn

Vi gör det omkring 25 000 gånger varje dygn och tio miljoner gånger per år. Ibland intensivt, men oftast lugn och stilla. Det sker till största delen utan att vi tänker på det, det sker helt automatiskt, och väldigt få tränar på det. Trots att det kan ha stor påverkan på hur du mår. Att göra sig medveten om sin egen andning kan ge dig en signal om hur du mår och att träna på att andas kan förbättra din hälsa. 

 

“Livet händer mellan två andetag.” 

Så skriver äventyraren Annelie Pompe i sin bok “En äventyrares guide till ett inre lugn”, och det är en väldigt vacker och tänkvärd beskrivning av något som vi alla tar för givet – att andas. Att andas är både det första och sista du gör. Hur du fyller livet däremellan är upp till dig. Låt oss ta ett djupt andetag och för en stund göra oss medvetna om vår egen andning. 

Hur medveten är du om din andning och vad den säger om din hälsa?

De allra flesta är inte alls medvetna om vilken betydelse andningen har på hur vi mår. Du vet såklart om att du andas, uppskattar kanske ett djupt andetag i den friska luften och känner hur andhämtningen blir kraftigare när du anstränger dig och vet att syret vi andas in syresätter kroppen. När vi andas ut gör kroppen sig av med koldioxid som bildats som en restprodukt när syret har förbränts i musklerna. Det är den fysiologiska förklaringen till vår andning. 

 

Hur andas du?

Du ser dagens ljus till en första inandning och tar farväl med att för sista gången tömma lungorna på luft. Däremellan är dina andetag så mycket mer än syre in och koldioxid ut. Det är en reflektion av hur du mår och en symbol för liv. Allt levande behöver syre och växterna förvandlar koldioxiden vi andas ut till nytt syre i ett av livets alla kretslopp.  

En jämn, lugn och djup andning signalerar att ditt sinne är lugnt och avslappnat och kallas ofta för djupandning. Det omvända gäller då sinnet är stressat, då andningen blir ytlig och snabbare, eller så kallad toppandning. 

Ta några minuter och gör dig lite mer medveten om din egen andning genom att testa hur du andas.

Sätt dig på en stol eller ligg på golvet. Böj gärna på knäna om du ligger på golvet och sitt med rak rygg. Försök koppla bort allt annat och lägg märke till HUR du andas. Tecken på en bra andning är om du andas genom näsan, luften går djupt ner i lungorna så att det är magen som rör sig in och ut, den är rytmisk och du har en avslappnad paus mellan in- och utandning. En stressad andning är precis tvärtemot. Du andas genom munnen, det är bröstet som rör sig upp och ner, du andas snabbt och lite oregelbundet och du har heller ingen paus mellan in- och utandning. 

Stämmer din andning med hur du upplever att du mår? 

 

Öva på att andas

På samma sätt som din andning är en spegling av ditt inre så gäller också det omvända – genom att öva på att andas kan du påverka ditt inre lugn. Bara genom att lära dig att andas bättre kan du sova bättre, få mer energi, stabilisera blodtrycket och känslor och bli mindre stressad (tack vare att de stressrelaterade hormonerna kortisol, adrenalin och noradrenalin minskar). Du kan till och med uppleva minskad värk och stelhet. 

Att det är så här beror på att djup och lugn andning stimulerar det parasympatiska nervsystemet som gör så att kroppen slappnar av. Att andas snabbt och ytligt triggar istället igång det sympatiska nervsystemet som utsöndrar stresshormoner och gör kroppen redo att agera. Så genom att andas felaktigt får du kroppen att tro att du upplever en hotfull och stressande situation. Så stor påverkan har din andning på kroppen. 

Nu är det dags att se om du kan hitta en djupare andning.

Ligg ner eller sitt på en stol som när du testade din andning. Bröst, nacke och axlar ska vara avslappnade. Andas genom näsan och fyll magen likt en ballong nerifrån och upp. Magen ska höja sig innan bröstkorgen fylls med luft. Andas in så mycket som möjligt med så liten ansträngning som möjligt. Andas långsamt, med jämna tysta andetag. Gör så i några minuter och försök att vara närvarande i din andning. När du gjort den här övningen några gånger försöker du att hitta en jämn andning. Det går till på samma sätt men nu andas du in under 4 sekunder och ut under 4 sekunder. 

Dela gärna med dig av dina upplevelser och tankar om andning på vår facebooksida

Selmaspa blog - 23 okt. 2020

Sveriges mest medvetna Spa – nu också som blogg

All form av förändring startar med en medvetenhet. Det startar med dig och vad du vill och behöver. Selma Spa kan vara avstampet för din nystart, men resan mot ökad medvetenhet, harmoni och hälsa börjar innan du checkar in i Sunne. Den kan mycket väl börja med några rader i en blogg, lästa vid en datorskärm eller i mobilen. För nu finns Selma Spa där du befinner dig just nu.  

 

Vilken känsla det är att få skriva de här första raderna i det som är premiären för bloggen på selmaspa.se. I snart 30 år har Selma Spa varit en naturlig destination för återhämtning och njutning. Nu är det dags att på allvar flytta närmare alla er som vill ha ut lite mer av livet. Till alla er som vill hitta balansen mellan aktivitet och återhämtning och för er som bara vill komma bort för en stund och njuta. För er som vill bli mer medvetna och närvarande i nuet. 

I en vardag som går allt fortare krävs tid för eftertanke och återhämtning från alla krav, måsten och det uppskruvade tempot. Tid som sedan omvandlas till energi att göra mer av det som just du mår bra av.

Lika viktigt är tid för att hinna ställa frågor till dig själv. Vad är det som jag verkligen vill ha ut av mitt liv? Vad behöver jag mer av för att må bra och vad skulle jag behöva skala bort? Är jag lycklig på riktigt? 

När var senast du ställde dig de här frågorna, och vad svarade du?

Du är värd en nystart

För många räcker inte veckans timmar till för återhämtning och reflektion. Ekorrhjulet snurrar för snabbt och kalendern har inga luckor kvar. Ibland kan du behöva åka bort för att få tid att hitta ditt varför. Tid för att fylla på med energi. 

Du behöver en nystart.  

En nystart kan se olika ut beroende på vem du är och var i livet du befinner dig. Men den startar (återigen) alltid med en medvetenhet. Eftersom nystarten handlar om dig  kommer den att kräva din närvaro och kan dessutom vara omtumlande. För en nystart handlar till viss del om att våga ifrågasätta nuet för att hitta balansen i morgon.  

På Selma Spa vill vi hjälpa dig med din nystart. Vi gör det genom den här bloggen och på plats i Sunne. Vi gör det genom aktivitet, återhämtning, näring och beröring. Vi vill besvara din längtan efter att få ta hand om dig själv, att för en gångs skull få vara i centrum i ditt eget liv. Alla behöver vi ett mål och när vi på Selma Spa gjorde vår egen nystart bestämde vi att vi ville bli Sveriges mest medvetna spa. 

Men din nystart handlar om dig. 

Hur mäter vi lycka och framgång?

Låt oss avsluta det här första blogginlägget med att bli allvarliga för en stund. 

Vi lever i en tid då allt fler drabbas av psykisk ohälsa någon gång i livet, där många upplever att livspusslet inte går ihop och där även den fysiska ohälsan ökar. “Alla” söker efter lycka men få verkar finna den. Har lycka blivit en tillgång som allt färre förfogar över? Har det gått så långt att vi borde mäta framgång i känslan av att uppleva harmoni snarare än i jobbtitlar och statusprylar? Är rikedom att få vara frisk och ha en god hälsa?

Den här typen av frågor och mycket, mycket mer kommer vi att ta upp i bloggen. 

De flesta inläggen kommer att vara medvetet ganska långa. Vi kommer att blanda texter som uppmanar till eftertanke, medvetenhet och närvaro med snabba tips om träning, recept, intervjuer, hudvård och upplevelser. Allt som kan ge dig en medveten nystart. Jag hoppas att du kommer att uppskatta de ämnen vi tar upp. Nästa vecka kan du läsa om träning och återhämtning – två självklara saker för oss på Selma Spa. (LÄNK)

Om jag får be dig om något så är det att läsa texterna i lugn och ro. Gör det inte i farten utan försök vara närvarande och ta in det du läser och fundera över hur texten säger till just dig. Vi vill inspirera och motivera och vi kommer att ställa många frågor. Ibland kommer vi att ifrågasätta men vi kan inte alltid ge dig svaren. 

Dina svar behöver du hitta själv. 

På tal om frågor så får ni hemskt gärna ställa dem till oss. Gör det i kommentarsfältet på vår Facebooksida, för det är säkert fler som går runt med samma funderingar som du. 

 

Jag som skriver “jag” i texten heter Niklas Bohman och kommer att vara redaktör för bloggen och skriver de flesta av inläggen. Då och då kommer det även dyka upp inlägg från andra personer på Selma Spa… 

Selmaspa blog - 23 okt. 2020

Jag åker på spa för att njuta och ta hand om mig själv

Väl på plats njuter jag av kalla och varma källor, mat, massage, behandlingar, tystnaden, stillheten, lugnet och gärna naturen. Här låter jag livet skifta fokus. Digital frånvaro blir till mental närvaro. Här spenderar jag tid med mig själv och mina tankar men också tid med någon jag tycker om. Delad njutning är dubbel njutning. 

Spa handlar om njutning.

Få platser ger så många möjligheter till njutning, på så många olika plan och för så många sinnen, som ett spa gör. Oavsett hur du väljer att njuta av spa så vet jag en sak – alla förtjänas att skämmas bort för en stund. Alla behöver bli bortskämda och ge sig själv tid för njutning, återhämtning och avkoppling. 

Alla förtjänar att åka på spa. 

Ordet spa har flera möjliga ursprung. Ett av dem är att de tre bokstäverna är ett akronym för de latinska orden – salut per aqua, vilket betyder hälsa/läkning genom vatten. Med den grunden har ordet utvecklats och idag har ordet en bredare betydelse. Spabesöket syftar till hälsa, ökat välbefinnande, ett friskare liv, mindre skadlig stress och mer friskt flödande energi.

Detta genom de fyra hörnstenarna rörelse, vila, näring och beröring i rätt balans.

Dagar på spa är en möjlighet för kroppen att komma ner i varv, att sänka tempot och återfå balans. För när livet går i otakt och spelas lite för fort behövs det tid att hitta sin rytm igen. 

För detta behövs lugn och ro. På riktigt. Få platser kan erbjuda ett paketerat lugn som Selma Spa. Dels platsen på jorden, Sunne i Värmland, där lugnet är ständigt närvarande utan att vara påträngande. Det bara är där. Men också Lugnet i form av rummet skapat enbart för ett syfte – lugn och ro. 

Lyssna på dina frågor

För att få bästa effekt är det upp till dig att ge dig själv de bästa förutsättningarna. Jag kommer ofta att komma tillbaka till tid, närvaro och medvetenhet. Ta vara på tiden, var närvarande här och nu och lyssna inåt. Gör dig medveten om dina tankar och känslor. 

Vad snurrar i ditt huvud?

Vad behöver du mer eller mindre av? Jag ställer mig själv ofta de här frågorna och försöker följa svaren jag ger mig själv. Spa är verkligen perfekta platsen att börja lyssna på såväl frågorna som svaren i ditt huvud. Här tillhör tiden helt och hållet dig själv, här kan du vara närvarande. Lägg ifrån dig mobilen. Tillåt dig själv att bara vara och njuta av det som händer här just nu, inte någon annanstans förmedlat genom en skärm. Ge tid till dig själv och den du är där med. Båda förtjänar din tid. 

Selma Spa må vara både Sveriges första och mest kända spa men det är framförallt Sveriges mest medvetna spa. Allt kretsar kring en medvetenhet som i slutändan mynnar ut i viljan att även förmedla och lära ut vikten av medvetenhet.  

Medvetenhet är att ha kunskap, insikt eller uppfattning om vem man är, vad man upplever, vad man tänker på och vad någonting innebär eller betyder för en själv och ibland även för andra.

Behöver du lära dig att vara mera medveten och närvarande?

Spa kan vara en del av ett rikare liv 

Låt inte spa bli en quick fix.

Låt det istället bli din nystart där du lever ett mer medvetet liv med val du mår bra av. Säg ja till ditt innersta jag och nej till yttre måsten. Gör en investering för en bättre morgondag och påbörja resan mot ett bättre, lugnare och mer närvarande du. Ett du som gör fler medvetna val. 

Det kan vara lockande att klämma in en spabehandling mitt i det fullbokade schemat – men att springa iväg för att sedan skynda tillbaka till jobbet eller en fullbokad kalender, är inte optimalt. Rusa inte tillbaka till vardagsstressen, rusa inte tillbaka till livet. Låt inte dagarna på spa bli en kompensation för en allt för stressad vardag.

Låt spa bli en del av ditt rikare liv. 

Vem vill du åka på spa med?

Selmaspa blog - 23 okt. 2020

Skogsbad – låt skogseffekten minska din stress och ge dig ro

Skogsbad. Bara känn på ordet, visst är det vackert. Bada i skogen. Det är nästan så att man direkt känner sig lugn och avslappnad. Åtminstone vill jag direkt ge mig ut i skogen och ta ett dopp i det gröna. Om du inte har provat är det hög tid att göra det. Forskning visar nämligen att skogsbad är riktigt effektivt för återhämtning. 

 

Idag gick jag genom skogen till jobbet. Det gör jag nästan varje dag och jag kan inte tänka mig en bättre start på dagen. Inte nog med att jag får starta dagen med att röra på mig några minuter, jag får också tillbringa värdefull tid i den mest kravlösa miljö du kan hitta i dagens samhälle – skogen. 

Skogen kommer aldrig kräva något av dig. Den bara är där och finns till för dig när du behöver den. Att den bara “är” kanske är det som vi människor kan lära oss mest av från skogen. 

När gav du dig tid att bara vara senast? 

För det är just det. I en stressad tillvaro byts varandet ut mot görande. Känslan av att vi alltid måste göra nåt är ständigt närvarande. Att prestera är viktigare än att reflektera. “Det är full rulle” är standardsvaret på den omtänksamma frågan “hur är det?”. 

Vem säger att du alltid måste göra något?

 

Skogsbad – en nära-skogen-upplevelse

Skogsbad är raka motsatsen till “fullt ös” och “många bollar i luften”. När du skogsbadar är du här och nu och tar in skogen med alla sinnen. Hur luktar, känns, låter och smakar skogen? Ta ett steg ut i naturen, öppna dina sinnen och du har tagit dina första kliv mot att släppa in naturen som medicin. 

Skogsbad kommer ursprungligen från Japan och togs fram som en reaktion på att många japaner arbetade ihjäl sig under 70-talet. Karoshi (utarbetning) byttes mot Shinrin-yoku, som på svenska blivit just skogsbad – en naturlig medicinering mot en stressad tillvaro med andra ord. Japanerna upptäckte nämligen att de negativa effekterna av karoshi minskade genom att vistas i naturen. Kroppen fick tid till återhämtning efter hård belastning. 

En nära-döden-upplevelse byttes mot en nära-naturen-upplevelse. 

Vi får ofta höra att om något låter för bra för att vara sant, så är det troligtvis inte sant. Med skogsbad är det precis tvärtom. Det är precis så enkelt som det låter. Bara genom att i lugn och ro röra dig (eller sitta still) i skogen gör att pulsen går ner, blodtrycket sänks, stressen dämpas och risken för depression minskar. Inga piller. Bara medveten närvaro i naturen och en vilja att låta dina sinnen ta in det du har omkring dig här och nu. Det visar forskningen allt mer tydligt. 

Allt du behöver investera är tid. Tid för återhämtning. Tid för dig. 

 

Gör så här för att komma igång med skogsbad

Att skogsbada är enkelt. Det är svårt att göra fel och det finns inga biverkningar att vara rädd för. Börja så här:

  1. Leta upp en skog eller någon annan plats där du kan få intryck av natur. Det räcker med en park eller en liten skogsdunge.
  2. Ta bort distraktioner och lämna mobilen hemma eller ha den avstängd. (Mobilen behöver också vila…)
  3. Promenera långsamt och uppmärksamt. Lägg märke till vad som finns runt dig. Vilka färger och former ser du? 
  4. Stanna till och utforska det du upptäcker med alla sinnen. Känn på barken av ett träd och vattnet i en bäck eller sjö. Dofta på jord och växter. Sparka gärna av dig skorna och prova att gå barfota. Låt hela kroppen känna hur det känns att ha kontakt med naturen
  5. Bara sitt stilla en stund och lyssna. Slut ögonen och lyssna på vinden, trädens rörelser och fåglarnas sång. Känn vinden och temperaturen mot din hud. 

Att få ta del av skogseffekten blir mer och mer efterfrågat och många vill göra det tillsammans med andra. På Selma Spa kan du uppleva naturens läkande kraft på flera sätt och erfarna guider hjälper dig på vägen. Förutom skogsbad erbjuder vi skogsfloating i hängmattor, ett av borden i Visit Swedens kampanj ”The edible country”, som är en måltidsupplevelse i det fria. Du kan även välja att sova i naturen i vårt 185:e rum.

 

När spenderade du tid i naturen senast?

 

Selmaspa blog - 9 nov. 2020

Träning och återhämtning – självklart för att du ska må bra

Tänk dig följande: Du är mitt uppe i ett träningspass som du bara älskar. Oavsett om det är löpning, mountainbike, styrketräning eller gruppträning så känner du hur kroppen jobbar och hjärnan vilar. Allt på samma gång. Helt utan måsten och krav. Istället helt och hållet lustfyllt. Du vet att efter träningen kan du i lugn och ro njuta av en dusch, några minuter i bastun och kanske en stund i poolen. Därefter väntar god och nyttig mat, gjord på fina råvaror som låter dig njuta och fylla på med det kroppen behöver på samma gång. 

 

Kroppen är fantastisk och klarar av hårda påfrestningar, och många av oss har känt av den härliga känslan av att den blir starkare när vi pressar och utmanar den. Det är det den är byggd för, det är det den tycker om och det är inte farligt att träna hårt. Tvärtom. Kroppen är gjord för rörelse och vill vara på väg framåt och anpassar sig efter de krav vi ställer på den. Den växer av motstånd. 

Din kropp är smart, och till viss del lite bekväm. Kanske i grunden också lat. Även om den tycker om rörelse så blir den chockad när vi pressar den till utmattning. Pulsen stiger, musklerna värker av mjölksyra, det sympatiska nervsystemet aktiveras, hormoner frigörs och dagen efter kommer träningsvärken. Träningen har till viss del brutit ner kroppen och därmed satt igång en häftig process i kroppen. Inte nog med att kroppen återhämtar sig till den nivå den hade innan träningen, den kompenserar för nedbrytningen och bygger sig lite starkare än tidigare.

Du får lite starkare muskler, om du har styrketränat, och lite bättre uthållighet om du konditionstränat. 

Ger du kroppen tid för återhämtning?

Varför utvecklas kroppen av belastning? Jo, kroppen tyckte det var ganska jobbigt att utsättas för den hårda träningen och vill vara lite bättre förberedd inför nästa prövning. Så den tänker att, om jag blir lite starkare eller uthålligare så blir det inte lika jobbigt nästa gång. Du (eller din hjärna) tänker däremot annorlunda. Istället för att belasta kroppen på samma sätt som förra gången så väljer du en tyngre hantel eller springer lite fortare. Du vill ju bli ännu starkare, uthålligare och snabbare. Därefter upprepas uppbyggandet av din nedbrutna kropp. 

Det enda kroppen vill ha i gengäld för att den här processen ska fungera är tid för återhämtning. 

För hur motsägelsefullt det än kan låta så är det återhämtningen som gör dig starkare, snabbare och mer uthållig. Inte träningen i sig. Då hade vi kunnat träna flera timmar om dagen och bara se kroppen utvecklas, men så enkelt är det inte. Lite elakt uttryckt så “förstör” träningen kroppen och återhämtningen bygger upp. Du är beroende av båda delarna för att kroppen ska utvecklas. Belastning kräver tid för återhämtning och det gäller allt du utsätter kroppen för.   

Kroppen sköter återhämtning – om du ger den tid

De flesta av oss är bra på att belasta kroppen. Riktigt duktiga till och med. Genom långa arbetsdagar, en fritid fylld av aktiviteter, träning och hus och barn att ta hand om utsätter vi kroppen för konstant stress. 

Däremot är vi sämre på att låta kroppen återhämta sig. Ganska usla, om vi ska tala klarspråk. 

Det är på grund av för lite återhämtning som allt fler mår dåligt. Vi känner oss otillräckliga, stressade, sover dåligt och kroppen känns trött och svag. Vi belastar men låter inte kroppen återhämta sig. Kroppen går på högvarv hela tiden. Istället för att bygga upp kroppen, bryter vi ner den. Sakta men säkert. Dag efter dag. 

Det är en ohållbar cykel. Vi behöver mer regelbunden återhämtning. 

Det häftiga är att du inte behöver göra nåt för att kroppen ska återhämta sig. Visst, du kan hjälpa till med kost, motion, massage och en massa andra saker. Men det viktiga är att du ger kroppen den TID den behöver för att ta hand om sig själv. Det är svårt att återhämta sig när kalendern alltid är fulltecknad. 

Träning och återhämtning är beroende av varandra. De lever i symbios. Den ene klarar sig inte utan den andre och tillsammans i lagom doser ger de energi. Träning utan återhämtning leder till överträning och utbrändhet. Återhämtning utan träning är bara vila och leder till passivitet och en försvagad och trött kropp. 

Faktum är att även träning kan fungera som återhämtning. Efter en hård dag på jobbet kan en lugn joggingtur i skogen vara den bästa återhämtningen för en stressad hjärna. Kroppen får jobba, friskt syre pumpas runt i kroppen men hjärnan för vila. En bonus är att konditionsträning ger dig fler hjärnceller. Detta kommer vi återkomma till i ett inlägg i framtiden. Hur skogen påverkar dig och ger återhämtning kan du läsa om redan i nästa veckas inlägg. Längre fram kommer vi även att fördjupa oss mer i stress och hur det påverkar kroppen. 

 

Hur återhämtar du dig? Kommentera gärna på vår Facebooksida.

 

Gör en konferensförfrågan

Fyll i informationen nedan så återkommer vi till dig inom kort.

Hej Selma Spa, Ring upp mig!

  • Beskriv gärna kort vad ni önskar bli uppring om?
Meny
Förrätter
  • SOPPA / HALV PORTION Skogssvamp från Fryksdalen, grillat bröd
    125:-
  • LAX Gravad, senapspicklad morot, rödlök & persiljerot,
    hummermajonnäs, dill & citronmajonnäs
    145:-
  • CHARK & OST Minst 2 personer
    Produkter från utvalda svenska gårdar,
    vårt fröknäcke, oliver, cornichons och marmelad från Torfolks gård
    185:-
  • PÄRON Honungs & vitpepparbakat, vårt fröbröd, rökta
    champinjonchips, Prästostkräm
    Välj mellan: • Picklade rotfrukter
    • Rökt bringa
    145:-
  • TARTAR På oxfilé, rostad lök, kapris,
    kräm på bakad äggula från Ridgedale Farm
    145:-
  • CARPACCIO** På betor, kikärts- & rödbetskräm, bakad beta,
    rökt soyghurt
    125:-
Varmrätter
  • SOPPA / HEL PORTION Skogssvamp från Fryksdalen, grillat bröd
    195:-
  • BLOMKÅL Bakad lök, morotspuré med tryffel,
    brysselkål, äpple, sotad chevré
    225:-
  • RISOTTO Dagens val av fisk & skaldjur, parmesan,
    rotfruktschips
    265:-
  • RYGGBIFF Med kappa, gratäng, stekta grönsaker, pepparsås
    275:-
  • HJORT Rostad potatis, pumpa, morotspuré med tryffel,
    brysselkål, savoykål, äpple, svamp, lingon
    285:-
  • PUMPA** Soyabönor, rotfrukter, svamp, ärt & äppelcidersås
    195:-
  • PASTA Svamp, bakade betor, parmesankräm
    Välj mellan: • Quorn
    • Gårdskyckling
    195:-
  • SELMA SPA'S BURGARE 100% ekologiskt nötkött, vår dressing, lök, tomat, saltgurka, rökt sidfläsk, brioche,pommes, jalapenodipp
    185:-
  • HALLOUMIBURGARE Vår dressing, lök, tomat, saltgurka, brioche,
    pommes, jalapenodipp
    185:-
  • RÄKMACKA 200 g räkor, ägg från Ridgedale Farm,
    surdegsbröd, lök, tomat, sallad, citron, majonnäs
    195:-
  • CHILI Paprika, chili, potatis, surdegsbröd, creme fraiche
    Välj mellan: • Oumph
    • Högrev
    195:-
Dessert
  • CREME BRULÉE Klassisk, utan krusiduller!
    95:-
  • KAFFEGODIS Pralin, marmelad, chokladganasch
    95:-
  • PRALIN Dagens smak
    35:-
  • MARMELAD Gjord på juice från Enbackens musteri
    35:-
  • RAW BALL** Dagens smak
    35:-
  • ÄPPLE Kanel, råsocker, vaniljsås, frökrokant
    95:-
  • BLÅBÄR Glass, soppa, maräng
    115:-
  • OST Ostar från svenska gårdar, serveras med vårt fröknäcke & marmelad från Torfolks Gård
    1 bit 65:- / 2 bitar 110:- / 3 bitar 150:- (+60:-*)
Meny
Pre dinner