Länsmansnäset
Avstånd från Sunne: 10 km
Stigens längd: 2 km
Vandringstid: 45 min
Den 2 km långa vandringsslingan tar dig ut till näset med grillplats, efter vägen passerar du flera sittbänkar. Ved finns ute vid grillplatsen och det är också det enda stället det är tillåtet att elda på.
Sydvästra delen av näset domineras av gammal grov asp med inslag av björk, varav det även finns döda och döende träd. Ringbarkade träd bildar mer död ved, som i sin tur gynnar vedlevande insekter, av vilka många blir mat till hackspettar. Efter östra sjösidan växer gammal grov tall. I norra delen dominerar granen, stormfällda individer lämnas för att gynna de naturvärden som är knutna till grov död barrved. På näset finns ett rikt fågel- och djurliv. De flesta hackspettarter finns representerade.
Igenvuxna diken bildar små vattenspeglar i den inre delen av skogen och ger den en trolsk karaktär. Dessa fiskfria småvatten har ofta höga naturvärden. Här trivs vattensalamander och andra groddjur. Dessa är fridlysta och skyddas enligt artskyddsförordningen. En äng är insprängd i skogslandskapet, en kvarleva sen äldre tiders bruk av marken här på näset. I skogskanten på ängen och söderut in i lövskogen frodas blåsippor och senare på året även liljekonvaljer.
På mitten av 1800-talet brukades marken här som åker, äng och bete. Under 1900-talets början upphörde brukandet och kulturmarken blev åter skog. I södra delen är nu granen helt borttagen.
På Länsmansnäset ska hundar hållas kopplade året runt. Du får endast fiska efter att ha löst fiskekort. Visa hänsyn mot betande djur och var noga med att stänga grindar efter dig och att inte skada stängsel.
Allemansrätten gäller här, som i andra naturområden i Sverige, och kan sammanfattas med: ”Inte störa – inte förstöra”.